Het hert is een prachtig dier dat voornamelijk in bossen en op heuvelachtige plaatsen voorkomt. Herten vormen een familie van hoefdieren die bekendstaan om hun indrukwekkende gewei dat de mannelijke herten elk jaar opnieuw hergroeien. Het gewei van een hert wordt gebruikt als middel om te vechten tijdens de bronsttijd. Er wordt gevochten om te paren met de vrouwtjes, die hinde worden genoemd.
Het formaat en gewicht van herten is sterk afhankelijk van de soort. De kleinste soorten zoals het dwerghart kan zo licht wegen als 2 kilogram, terwijl het rendier en de eland tot wel 700 kilogram kunnen wegen.
Herten zijn herbivoren en hun dieet varieert met het seizoen. Ze eten voornamelijk grassen, bladeren, scheuten, vruchten en boomschors. Ondanks hun grootte zijn herten zeer behendig en in staat om snel te rennen om roofdieren te ontvluchten. Ze kunnen ook goed zwemmen.
Qua voortplanting hebben herten meestal een draagtijd van ongeveer een half tot een heel jaar, afhankelijk van de soort. De meeste soorten geven geboorte aan één jong per keer, maar er zijn ook soorten waarbij twee jongen gebruikelijk zijn.
Afgezien van hun natuurlijke roofdieren zijn herten helaas ook het doelwit van stropers en jagers, en ze worden bedreigd door verlies van leefgebied door ontbossing en stedelijke uitbreiding. Daarom is het belangrijk om hun leefgebieden te conserveren en illegale jacht te voorkomen.
De wetenschappelijke namen van herten zijn gebaseerd op het binomiale nomenclatuursysteem, een universeel systeem voor het benoemen van soorten. In dit systeem heeft elke soort een unieke wetenschappelijke naam die bestaat uit twee Latijnse of Grieks-Latijnse woorden: het geslacht (met een hoofdletter) gevolgd door de soort (met een kleine letter).
Voorbeelden van wetenschappelijke namen van herten:
Deze wetenschappelijke namen worden gebruikt door biologen en onderzoekers om verwarring te voorkomen die kan ontstaan door het gebruik van gewone namen, die per regio kunnen variëren.