Eekhoorns zijn kleine tot middelgrote knaagdieren die tot de familie Sciuridae behoren. Over de hele wereld bestaan er meer dan 200 soorten. Ze zijn inheems in Amerika, Afrika, Europa en Azië, en zijn geïntroduceerd op andere continenten, zoals Australië.
Qua uiterlijk hebben eekhoorns een zachte pels, een borstelige staart en scherpe klauwen die helpen bij het klimmen en graven. Ze zijn licht gebouwd, met grote ogen en wendbare lichamen. Het lichaamsgewicht varieert van 10 gram bij de Afrikaanse dwergeekhoorn tot 1,8 kg bij de alpenmarmot. Daarbij speelt de staart een belangrijke rol in hun balans en kan ook dienen als communicatiemiddel of als bescherming tegen het weer.
Eekhoorns voeden zich doorgaans met noten, zaden, fruit en groenten, maar sommige soorten kunnen ook insecten, eieren, kleine vogels en zelfs kleinere knaagdieren eten. Ze staan bekend om hun gedrag om voedsel te verzamelen en te verstoppen voor tijden van schaarste.
Eekhoorns zijn over het algemeen dagdieren, wat betekent dat ze het meest actief zijn tijdens de dag. Ze hebben uitstekende gezichts- en gehoorvermogen, wat hen in staat stelt op te merken wanneer er roofdieren in de buurt zijn.
Wat voortplanting betreft, verschillen de gewoonten van eekhoorns afhankelijk van hun soort, maar de meeste hebben twee keer per jaar een broedseizoen, een keer in de lente en de andere in de late zomer of vroege herfst. De draagtijd varieert meestal van drie weken bij kleinere soorten tot bijna twee maanden bij grotere soorten.
Zelfs als eekhoorns worden beschouwd als schattige, onschadelijke wezens, kunnen ze toch problemen veroorzaken, vooral als ze menselijke woningen of tuinen binnendringen. Ze kunnen schade toebrengen aan eigendommen door aan hout en draden te knagen en ze kunnen tuinen verstoren door aan planten te knagen of voedsel te begraven. Ook kunnen ze dragers zijn van ziektes zoals hondsdolheid, vlooien en teken.