De Capibara, ook bekend als het grootste knaagdier ter wereld, is een inheems dier van Zuid-Amerika. Deze dieren kunnen een gewicht bereiken van 35 tot zelfs 65 kilogram en een lichaamslengte van ongeveer 100 cm tot 130 cm, exclusief de staart. De staart is een opmerkelijk kenmerk van Capibara's, omdat deze vrij kort is en vaak over het hoofd wordt gezien.
Capibara's hebben een dikke, ruwe vacht die varieert van bruin tot grijs. Hun poten zijn enigszins kort voor hun grote lichaam, wat hen uitstekende zwemmers maakt. Zo goed zelfs, dat ze tot vijf minuten onder water kunnen blijven om aan roofdieren te ontsnappen.
De Capibara is een groepsdier en wordt vaak gezien in groepen van 10 tot 20 individuen. Ze zijn herbivoren en voeden zich voornamelijk met gras, waterplanten en fruit.
Capybara's hebben een vrij lange levensduur in het wild, ze leven vaak tussen de 8 en 10 jaar. De voortplantingstijd is het hele jaar door, maar piekt in het regenseizoen. De draagtijd duurt ongeveer 150 dagen, waarna een vrouwtje 1 tot 8 jongen kan krijgen.
Een interessant weetje, de naam "Capybara" komt uit het Guarani, een inheems Zuid-Amerikaanse taal, en betekent "heer van het gras".