Tijger

Te vinden in: Azië, Eurazië

Panthera Tigris

De tijger is een groot roofdier uit de familie der katachtigen. Ze staan bekend om hun opvallende oranje vacht met zwarte strepen, hoewel er ook witte tijgers bestaan met een lichtere huid en blauwe ogen. Van alle katachtigen zijn tijgers de grootste soort, met mannetjes die wel 300 kilogram kunnen wegen en tot 3 meter lang kunnen worden van kop tot staart.

De tijger is op de leeuw na het zwaarste landroofdier ter wereld. Ze hebben krachtige kaken met lange, scherpe hoektanden en scherpe klauwen die ze kunnen intrekken. Hun staart is meestal tussen de 60 en 110 centimeter lang, en wordt gebruikt om evenwicht te behouden tijdens het rennen en springen.

Tijgers zijn solitaire dieren en zijn voornamelijk nachtjagers. Hun voornaamste prooien zijn grote herbivoren zoals herten, wilde zwijnen en runderen. Ze gebruiken hun strepen als camouflage om hun prooi te besluipen. Wanneer ze dichtbij genoeg zijn, rennen ze snel op hun prooi af en doden het met een beet in de nek of keel.

Tijgers komen voornamelijk voor in het oosten en zuiden van Azië. Oorspronkelijk leefden ze in een veel groter gebied dat zich uitstrekte van het oosten van Turkije tot het oosten van Siberië en Indonesië. Door de jacht en het verlies van hun leefgebied is hun aantal helaas drastisch afgenomen.

Er zijn verschillende ondersoorten van de tijger, waaronder de Siberische tijger, de Bengaalse tijger, de Indochinese tijger en de Sumatraanse tijger. De Javaanse, Bali en Kaspische tijger zijn helaas uitgestorven.

Alle tijgersoorten worden vandaag de dag als bedreigde diersoorten beschouwd door de International Union for Conservation of Nature (IUCN). De belangrijkste bedreigingen zijn de jacht op hun vacht en lichaamsdelen (die worden gebruikt in de traditionele Aziatische geneeskunde), en het verlies van leefgebied door ontbossing en de omzetting van land voor landbouw. Er zijn wereldwijd verschillende inspanningen om het uitsterven van de tijger te voorkomen door hun natuurlijke leefomgeving te beschermen en fokprogramma's op te zetten.

Tijger taxonomische indeling

Rijk
Animalia (Dieren)
Stam
Chordata (Chordadieren)
Klasse
Mammalia (Zoogdieren)
Orde
Carnivora (Roofdieren)
Familie
Felidae (Katachtigen)
Geslacht
Panthera
Wetenschappelijke naam
Panthera Tigris

Tijger weetjes: 13 leuke feitjes

  1. De tijger is het grootste lid van de katachtige familie.
  2. Er zijn momenteel nog maar zes overgebleven ondersoorten van de tijger: de Sumatraanse tijger, de Amoertijger, de Noord-Indiase tijger, de Indo-Chinese tijger, de Zuid-Chinese tijger en de Maleise tijger.
  3. Ondanks hun grootte, kunnen tijgers ongelofelijk snel rennen en korte stukken tot wel 65 kilometer per uur halen.
  4. Tijgers zijn solitaire dieren, wat betekent dat ze het grootste deel van hun leven alleen doorbrengen.
  5. Elke tijger heeft een uniek patroon van strepen, vergelijkbaar met de unieke vingerafdruk bij mensen.
  6. Tijgers hebben een ongelooflijk krachtig gezichtsvermogen en kunnen in het donker tot zes keer beter zien dan mensen.
  7. Tijgers hebben een reputatie als zwemmers en baden vaak in rivieren en meren om zichzelf af te koelen.
  8. Tijgers jagen voornamelijk op grote hoefdieren zoals herten en wilde runderen.
  9. Met hun krachtige achterpoten kunnen tijgers in een enkele sprong tot wel 6 meter afstand overbruggen.
  10. In het wild kunnen tijgers gemiddeld 10 tot 15 jaar oud worden. In gevangenschap kunnen tijgers echter ouder worden, vaak tot 20 jaar oud.
  11. Na een draagtijd van ongeveer 3,5 maand, brengt een vrouwtjes tijger gewoonlijk een nest van 2 tot 4 welpen ter wereld.
  12. Tijgers zijn bijzonder goede klimmers en gebruiken hun scherpe klauwen om zich aan bomen vast te klampen.
  13. Tijgers grommen, brullen en blazen.

Wetenschappelijke naam

De wetenschappelijke naam van de tijger is Panthera tigris. Deze naam komt voort uit de binomiale nomenclatuur, een tweeledig systeem voor naamgeving in de biologie dat is ingevoerd door de Zweedse bioloog Carl Linnaeus in de 18e eeuw.

Het geslacht, 'Panthera', is Latijn voor 'panter' en het omvat de vijf grote kattensoorten: leeuwen, tijgers, jaguars, luipaarden en sneeuwluipaarden. De term 'tigris' is Grieks en wordt vertaald als 'tijger'. Het is dus een internationaal herkende term die direct betrekking heeft op de tijger als soort.

Hieruit volgt dat de wetenschappelijke naam 'Panthera tigris' ruwweg kan worden vertaald als 'tijger van de grote katachtigen', duidelijk benadrukkend dat de tijger onderdeel is van de familie van grote katachtigen. Het is belangrijk om te vermelden dat er onder de benaming 'tijger' diverse ondersoorten vallen. Deze ondersoorten hebben elk ook een unieke wetenschappelijke naam, zoals Panthera tigris altaica voor de Siberische tijger en Panthera tigris sumatrae voor de Sumatraanse tijger.

Uiterlijke kenmerken

De tijger is één van de grootste roofdieren van de katachtigen. Een volwassen mannelijke tijger heeft een gemiddelde lengte van 2,5 tot 3,9 meter van kop tot staart, terwijl volwassen vrouwtjes gemiddeld tussen 2,3 en 2,75 meter lang zijn. Het lichaamsgewicht varieert van 90 tot 310 kilogram, afhankelijk van het geslacht en het ondersoort.

De vacht van de tijger heeft meestal een roodachtige, oranje of abrikooskleurige achtergrond, met duidelijke, verticale zwarte of donkerbruine strepen die een uniek patroon vormen voor elk individu, vergelijkbaar met de vingerafdruk bij de mens. De buik en de binnenkant van de ledematen zijn meestal wit of lichtgekleurd.

De vacht van de tijger is kort in vergelijking met andere grote katachtigen, maar hun haren zijn dik en sterk, wat hen beschermt tegen kou en vochtigheid. De wintervacht is dikker en langer dan de zomervacht om ze warm te houden in koude klimaten.

De kop van de tijger is vrij groot met een breed voorhoofd. Ze hebben grote en krachtige kaken. De ogen zijn vrij klein in vergelijking met hun hoofd, met verticale pupillen en een helder gele tot oranje iris. Het neusgat van een tijger is groot goed reukvermogen biedt.

Een ander opvallend kenmerk zijn de lange en krachtige ledematen, vooral de voorpoten, die zijn uitgerust met grote, scherpe klauwen die kunnen worden ingetrokken om te voorkomen dat ze dof worden. Het aantal klauwen aan de voorpoten is vijf, terwijl er aan de achterpoten vier zijn.

De staart van de tijger, die meestal ongeveer de helft van de lengte van hun lichaam meet, varieert in kleur. Het kan wit, oranje of grijs zijn, met wat donkerdere ringen. De staart helpt hen niet alleen om hun evenwicht te bewaren, maar dient ook als communicatiemiddel tussen soortgenoten.

Gedrag & Relatie met mensen

Tijgers zijn solitaire dieren, wat betekent dat ze over het algemeen alleen leven en territoriaal gedrag vertonen. De omvang van hun territorium kan variëren, afhankelijk van factoren zoals de beschikbaarheid van prooien. Ze markeren hun territorium vaak door aan bomen te krabben en hun geur achter te laten met urine of uitwerpselen. Deze dienen als waarschuwing voor andere tijgers om weg te blijven.

Tijgers zijn van nature geen agressieve dieren tenzij ze worden geprovoceerd of bedreigd. Deze roofdieren zijn vooral actief tijdens de nacht wanneer ze jagen. Ze zijn extreem sluwe en behendige jagers met een uitzonderlijk goed ontwikkeld gehoor en zicht.

Relaties tussen tijgers en mensen zijn gecompliceerd, voornamelijk vanwege de toenemende interactie als gevolg van het verlies van hun natuurlijke habitat. Tijgeraanvallen op mensen komen vooral voor in gebieden waar het leefgebied van de tijger in aanraking komt met menselijke nederzettingen. Dit kan meestal worden toegeschreven aan zieke of gewonde tijgers die moeite hebben om prooien te vangen.

In veel culturen rond de wereld, wordt de tijger gerespecteerd en vereerd. In sommige oosterse culturen bijvoorbeeld, wordt de tijger beschouwd als een symbool van kracht en moed. In andere culturen worden ze gevreesd of bejaagd. Helaas is stroperij een grote bedreiging voor tijgers, grotendeels gedreven door de vraag naar tijgerbotten en huid in de illegale handel.

Veel inspanningen worden geleverd om tijgers te behouden en te beschermen, met meerdere instellingen en wetten speciaal opgericht om hun populaties te behouden. Beschermde gebieden, fokprogramma's en anti-stroperij wetten zijn enkele van de maatregelen die worden genomen. Mensen krijgen ook educatie over het belang van het behoud van tijgers en hun rol in het ecosysteem.

Voeding: wat eet een Tijger?

Tijgers zijn carnivoren en hun dieet bestaat hoofdzakelijk uit vlees. Met hun scherpe klauwen en grote tanden zijn ze gespecialiseerd in het vangen en doden van prooien. Tijgers staan bekend om hun vermogen om grote prooien te doden, daarom jagen ze voornamelijk op grotere zoogdieren.

Hoewel tijgers een voorkeur hebben voor grote prooien, jagen ze op een breed scala aan dieren. Hun dieet omvat hertachtigen zoals sambarherten, moerasherten, chital en rucervus, evenals grotere dieren zoals gaur (een soort rund) en wilde waterbuffels. Ook vangen ze kleinere prooien, zoals wilde zwijnen, hazen en vogels. In sommige gevallen eten tijgers ook krokodillen.

Tijgers kunnen in één keer tot 90 kilogram vlees eten, maar ze eten meestal tussen de 18 en 40 kilogram bij een maaltijd. Omdat het succes van de jacht varieert, kunnen tijgers soms een paar dagen zonder eten zitten. De tijd tussen succesvolle jachten is meestal 3 tot 4 dagen.

Hoewel ze soms aas eten, geven tijgers meestal de voorkeur aan vers gevangen vlees. Ze eten met een volgorde die begint met de consumptie van de malse delen zoals de buik en de lendenen voordat ze doorgaan naar andere delen van de prooi.

Hoewel tijgers voornamelijk vleeseters zijn, knabbelen ze soms aan gras en andere vegetatie, maar dit is meestal om spijsverteringsproblemen te helpen verlichten, in plaats van een regelmatig onderdeel van hun dieet.

Kortom, het dieet van een tijger is samengesteld uit vlees van verschillende soorten prooidieren. Ze hebben een grote fysieke kracht en jachtcapaciteiten, die hen in staat stelt om succesvol te jagen op een breed scala aan prooien.

Roofieren & andere Bedreigingen

Tijgers hebben weinig natuurlijke vijanden. De voornaamste bedreigingen voor deze majestueuze dieren zijn de mens en veranderingen in hun leefomgeving.

Stroperij is een belangrijke dreiging voor tijgers. Deze indrukwekkende dieren worden vaak gedood om hun huid en andere lichaamsdelen. Deze worden gebruikt voor traditionele medicijnen, voornamelijk in Azië, of verkocht op de zwarte markt. Ook maken hun vachtkleur en patroon ze een gewild object voor de bonthandel. De illegale handel in tijgerproducten blijft een van de grootste bedreigingen voor hun voortbestaan.

Verder is de groei van de menselijke bevolking en haar bijbehorende behoeften een andere grote zorg. Ontginning van het leefgebied voor landbouw, wegen en woningbouw heeft geleid tot versnippering en vernietiging van hun territorium. Dit habitatverlies en fragmentatie beperkt niet alleen hun jachtgebied, maar leidt ook tot een toename van mens-tijgerconflicten. Wanneer tijgers hun natuurlijke prooien verliezen door verlies van leefgebied, gaan ze op zoek naar alternatieve voedselbronnen en belanden ze in dorpen en steden, wat vaak tot conflicten en de dood van de tijger leidt.

Daarnaast hebben tijgers te lijden onder de gevolgen van klimaatverandering. Veranderingen in temperatuur en neerslagspatronen kunnen het type en de hoeveelheid beschikbaar voedsel beïnvloeden, evenals de kwetsbaarheid voor bepaalde ziekten.

Ten slotte zijn ook in sommige delen van hun verspreidingsgebied conflicten met andere roofdieren zoals bruine beren en luipaarden niet ongewoon. Deze ontmoetingen resulteren regelmatig in de dood van één van de betrokken dieren.

Voortplanting, Levensduur en Levenscyclus

Tijgers bereiken seksuele volwassenheid tussen de 3 en 5 jaar. Ze zijn solitaire dieren, maar komen tijdens de paarperiode, die het hele jaar door kan plaatsvinden, bij elkaar. Het mannetje en het vrouwtje communiceren via geuren en geluiden. De paring kan meerdere dagen duren, waarbij een paar elk half uur tot heel uur kan paren.

Na een draagtijd van ongeveer 3,5 maand (98 tot 110 dagen), brengt het vrouwtje meestal twee tot vier welpen ter wereld. Dit aantal kan echter variëren van één tot wel zeven welpen per worp. De welpen zijn bij de geboorte blind en wegen ongeveer 1 kilogram. Hun ogen openen zich na 6 tot 14 dagen en na ongeveer twee maanden beginnen ze vlees te eten, hoewel ze tot 5 of 6 maanden oud melk van hun moeder blijven drinken.

Vanaf de leeftijd van 1,5 tot 2 jaar beginnen jonge tijgers hun onafhankelijkheid te verkennen, hoewel ze tot 3 of 4 jaar bij hun moeder kunnen blijven. Na deze periode kunnen ze hun territorium gaan vestigen en op zoek gaan naar een partner voor hun eigen voortplanting.

Hoewel tijgers in het wild een gemiddelde levensduur hebben van ongeveer 10 tot 15 jaar, kunnen ze in gevangenschap tot 20 jaar leven. Echter, de levensduur van tijgers kan sterk worden beïnvloed door factoren zoals jacht, verlies van leefgebied, concurrentie om voedsel, en ziekten.

Leefgebied

Leefgebied Tijger
Auteur: MS Sakib original jpg file: Sanderson, E., Forrest, J., Loucks, C., Ginsberg, J., Dinerstein, E., Seidensticker, J., Leimgruber, P., Songer, M., Heydlauff, A., O'Brien, T., Bryja, G., Klenzendorf, S., Wikramanayake, E.
Licentie: cc-by-sa-4.0
Bron: Wikimedia Commons
Tijgers zijn voornamelijk te vinden in Azië en hun verspreidingsgebied omvat een divers palet aan omgevingen van het koude Siberië tot de tropische regenwouden van Indonesië. Naarmate de verschillende subspecies worden genomen, worden specifieke regio's benadrukt.

Siberische tijgers, ook bekend als Amoertijgers, zijn te vinden in het Russische Verre Oosten en aangrenzende delen van China. Ze geven de voorkeur aan naaldbosgebieden met lange, strenge winters en matige regenval en moerassige, met water geladen regio's met rijke vegetatie.

Indiase of Bengaalse tijgers bewonen hoofdzakelijk het Indisch subcontinent, met een bereik dat zich uitstrekt over Bangladesh, Bhutan, India, Nepal en delen van China. Ze zijn gespot in diverse leefgebieden, waaronder droge graslanden, regenwouden en gemengde graslandblokken.

Indochinese tijgers zijn voornamelijk te vinden op het Indochinese schiereiland, bestaande uit Cambodja, China, Laos, Myanmar, Thailand en Vietnam. Hun habitats zijn gevarieerd, van bergachtige bossen tot regenwouden.

De Sumatraanse tijger, zoals de naam al vermoedt, is te vinden op het eiland Sumatra in Indonesië. Ze bewonen voornamelijk de dichte laaggroeibossen, hooglandgebieden, moerassen en regenwouden van het eiland.

Malayese tijgers zijn endemisch voor het Maleisische schiereiland en zijn voornamelijk gebonden aan het zuiden en het centrale deel van het schiereiland. Ze te vinden in de dichte bossen van de regio.

Over het algemeen hebben tijgers een voorkeur voor een omgeving die voldoende dekking biedt en de aanwezigheid van prooien en waterbronnen heeft. Elk van de subspecies van tijgers heeft zich aangepast aan het leven in hun unieke omgeving en overleeft ondanks de voortdurende veranderingen in hun verspreidingsgebied.

Populatiecijfer & Beschermingsstatus

De wereldwijde populatie van tijgers in het wild wordt geschat op ongeveer 3.900 individuen. Deze grote en iconische katachtige wordt geclassificeerd als 'Endangered' op de IUCN Rode Lijst, wat in het Nederlands 'Bedreigd' betekent. Dit betekent dat de soort een zeer hoge kans heeft om in het wild uit te sterven, tenzij dringende conservatieacties worden ondernomen. De belangrijkste bedreigingen voor tijgers zijn het verlies van habitat door ontbossing, stroperij voor hun vacht en lichaamsdelen, en mens-dierconflicten. Verschillende conservatieprogramma's zijn erop gericht om de populaties van deze majestueuze dieren in stand te houden en te versterken.

Communiceren: geluid van een Tijger

Tijgers communiceren op verschillende manieren met elkaar, waarbij geluid, geur en lichamelijke uitingen een belangrijke rol spelen.

Het meest bekende geluid dat tijgers maken is het brullen. Dit kan verschillende betekenissen hebben, zoals intimideren van rivalen, aantrekken van potentiële partners of communiceren met jongen op lange afstand. Het brulgeluid van een tijger kan tot op 3 kilometer afstand gehoord worden.

Naast brullen maken tijgers ook andere geluiden, zoals grommen, snuiven en spinnen. Grommen wordt vaak gebruikt als waarschuwing voor andere tijgers, terwijl snuiven een meer vriendschappelijke betekenis kan hebben. Tijgers kunnen ook spinnen. Dit is meestal een teken van tevredenheid en wordt in mindere mate gebruikt voor communicatie.

Geur speelt ook een cruciale rol in de communicatie van tijgers. Ze markeren hun territorium met urine en ontlasting om andere tijgers te laten weten dat het gebied al bezet is. Daarnaast worden geursignalen ook gebruikt tijdens de voortplantingsperiode om de bereidheid tot paren aan te geven.

Lichamelijke uitingen kunnen bestaan uit een verscheidenheid aan houdingen en gezichtsuitdrukkingen, zoals oren plat leggen bij agressie of staart omhoog houden als teken van vriendschappelijke bedoelingen. Oogcontact is ook een essentieel onderdeel van de lichaamstaal van tijgers, direct oogcontact kan gezien worden als een uitdaging, terwijl het vermijden van oogcontact vaak duidt op onderwerping.

Wanneer tijgers met elkaar communiceren, gebruiken ze vaak een combinatie van deze technieken. Het begrijpen van de communicatiesignalen van tijgers kan zeer nuttig zijn om hun gedrag te interpreteren.

Tijger in gevangenschap

Tijgers in gevangenschap vereisen specifieke zorg en omstandigheden om een gezond en bevredigend leven te leiden. Ruimte is een cruciaal element; zo heeft een enkele tijger minimaal een hectare om te kunnen lopen, jagen en spelen. Het terrein moet voldoende vegetatie, schaduwrijke plekken, en water bevatten om te zwemmen en spelen.

Voeding is een ander belangrijk aspect in de zorg voor tijgers in gevangenschap. Volwassen tijgers eten ongeveer 5 tot 6 kilo vlees per dag met een voorkeur voor vers, rauw vlees en botten. Hun dieet kan bestaan uit rundvlees, gevogelte of vlees van andere grote herbivoren. Het is belangrijk om te weten dat tijgers een groot deel van hun voedingsstoffen halen uit de botten, huid en haren van hun prooi, dus een dieet van alleen maar spierweefsel is niet voldoende.

Het gedrag en de persoonlijkheid van tijgers zijn uniek voor elk individu, maar over het algemeen zijn ze solitaire dieren die alleen bij elkaar komen voor de voortplanting. In gevangenschap zijn tijgers vaak socialer dan in het wild, mogelijk als reactie op de beperkte leefruimte. Tijgers kunnen ook depressief en gestresst raken als ze niet voldoende mentale stimulatie krijgen. Het is daarom nuttig om ze bezig te houden met puzzels, speelgoed en interactie met hun verzorgers.

De voortplanting van tijgers in gevangenschap kan een uitdaging zijn. Tijgers zijn over het algemeen selectieve fokkers, en niet alle combinaties van mannelijke en vrouwelijke tijgers leiden tot succesvolle paren. Vrouwelijke tijgers zijn eens per jaar vruchtbaar, meestal in de late winter of vroege lente. De draagtijd bedraagt ongeveer 103 tot 105 dagen, en een nest kan uit één tot zeven welpen bestaan.

Ondanks de uitdagingen van het houden van tijgers in gevangenschap, kan het een waardevol hulpmiddel zijn voor het behoud, de studie en het begrijpen van deze prachtige en bedreigde diersoort. De verzorging voor deze dieren neemt echter veel tijd, moeite en middelen in beslag. Elke instelling of individu die overweegt tijgers te houden, moet zich volledig inzetten voor hun welzijn en ervoor zorgen dat ze voldoen aan de strengste normen van dierenzorg en huisvesting.

Tijger Veelgestelde Vragen

Waar komt de tijger oorspronkelijk vandaan?

Tijgers komen oorspronkelijk uit het oosten van Azië. Hun natuurlijke leefgebied strekt zich uit van Siberië, door China en India, tot in Zuidoost-Azië.

Wat eet een tijger?

Tijgers zijn carnivoren, wat betekent dat ze alleen vlees eten. Ze jagen voornamelijk op herten, zwijnen, buffels en soms ook op kleinere dieren zoals vogels en vissen.

Hoe snel kan een tijger rennen?

Tijgers kunnen voor korte afstanden snelheden bereiken tot 60 à 65 kilometer per uur. Echter, ze zijn gebouwd voor kracht en niet voor uithoudingsvermogen, dus kunnen ze deze snelheid niet lang volhouden.

Wat is de gemiddelde levensduur van een tijger in het wild?

De gemiddelde levensduur van een tijger in het wild is ongeveer 10 tot 15 jaar. In gevangenschap kan een tijger maximaal 20 jaar worden.

Hoe groot kan een tijger worden?

Volwassen mannelijke tijgers kunnen tot 3.3 meter lang worden inclusief de staart, en tot 300 kilogram wegen. Vrouwelijke tijgers zijn over het algemeen iets kleiner en lichter.

Hoeveel soorten tijgers zijn er?

Er zijn momenteel zes soorten tijgers bekend: de Bengaalse tijger, de Indo-Chinese tijger, de Siberische tijger, de Zuid-Chinese tijger, de Sumatraanse tijger en de Maleise tijger. Drie andere soorten, de Javaanse, Balinese en Caspi tijger, zijn uitgestorven in de 20e eeuw.

Zijn tijgers bedreigd?

Ja, alle zes de overgebleven tijgersoorten zijn bedreigd. De grootste bedreigingen voor tijgers zijn het verlies van hun natuurlijke habitat door ontbossing en menselijke interactie, evenals stroperij voor hun vacht, botten en andere lichaamsdelen die in traditionele Aziatische medicijnen worden gebruikt.