De krokodil is een fascinerend en angstaanjagend reptiel dat al miljoenen jaren op onze planeet rondzwerft. Ze behoren tot de orde Crocodylia, die ook alligators en kaaimannen omvat. Krokodillen zijn te vinden in tropische gebieden over de hele wereld, inclusief Afrika, Azië, Amerika en Australië.
Krokodillen staan bekend om hun krachtige kaken en scherpe tanden. Ze hebben de sterkste beet van alle dieren ter wereld. Hun beetkracht kan oplopen tot wel 3.700 pond per vierkante inch (PSI), wat meer dan genoeg is om een menselijk bot te breken. Ondanks deze indrukwekkende kracht kunnen krokodillen hun mond niet gemakkelijk openen als deze wordt dichtgehouden, zelfs niet door iets relatief zwak zoals ducttape.
Krokodillen zijn carnivoren, wat betekent dat ze vlees eten. Hun dieet bestaat voornamelijk uit vis, vogels en andere zoogdieren. Ze gebruiken een techniek genaamd "death roll" waarbij ze hun prooi vastgrijpen en zich snel in het water draaien om stukken vlees af te scheuren.
Krokodillen kunnen behoorlijk groot worden. De zoutwaterkrokodil is de grootste levende krokodilsoort en kan tot 7 meter lang worden en meer dan 1.000 kilogram wegen.
Krokodillen leggen eieren, net als andere reptielen. Vrouwtjeskrokodillen zijn erg zorgzaam voor hun jongen. Ze bewaken hun nest gedurende de incubatietijd van ongeveer 90 dagen en helpen zelfs hun pasgeboren baby's naar het water na het uitkomen.
Hoewel ze vaak als meedogenloze roofdieren worden afgeschilderd, spelen krokodillen een cruciale rol in hun ecosysteem door het aantal bepaalde soorten in toom te houden en bij te dragen aan de gezondheid van hun omgeving.