Het zeepaardje is een bijzonder soort vis die voornamelijk te vinden is in de warmere zeeën en oceanen over de hele wereld. Ze zijn uniek door hun paardachtige uiterlijk, vandaar ook hun naam. Er bestaan ongeveer 50 verschillende soorten zeepaardjes.
Zeepaardjes variëren in grootte, van zo klein als 1 centimeter tot wel 35 centimeter groot. Het meest opvallende kenmerk van het zeepaardje is het hoofd, dat haaks staat op het lichaam en doet denken aan het hoofd van een paard. Ze hebben een lange snuit waarmee ze hun prooi kunnen opzuigen, dit zijn voornamelijk kleine kreeftachtigen en plankton.
Een ander interessant aspect van zeepaardjes is dat de mannetjes degenen zijn die de eitjes dragen en uitbroeden. De vrouwtjes leggen hun eitjes in een speciale broedbuidel aan de voorzijde van het mannetje. Het mannetje bevrucht vervolgens de eitjes en draagt ze met zich mee tot ze uitkomen, wat kan variëren tussen twee tot vier weken.
Zeepaardjes zijn slechte zwemmers, daarom hebben ze een prehensiele staart (een staart die dingen kan vastgrijpen) om zich vast te klampen aan wieren of koralen om niet weggespoeld te worden door de stroming. Verder kunnen ze van kleur veranderen om zich aan te passen aan hun omgeving, dit helpt hen te camoufleren voor roofdieren.
Helaas worden zeepaardjes bedreigd door verschillende factoren zoals overbevissing, vernietiging van hun habitat en de traditionele geneeskunde die ze gebruikt. Ze staan op dit moment op de Rode Lijst van de Internationale Unie voor het behoud van de natuur (IUCN) als 'kwetsbaar'.