De zebrahaai, wetenschappelijke naam Stegostoma fasciatum, heeft zijn naam te danken aan de jongen van de soort, die gestreept zijn zoals een zebra. Naarmate ze volwassen worden, verdwijnen deze strepen en worden ze vervangen door kleine donkere vlekken op een lichtgekleurde huid.
Het bereiken van een volwassen lengte van maximaal 2,5 meter, zijn ze een relatief klein haaiensoort. Ze worden vooral gekenmerkt door hun flexibele, slangachtige lichaam, een lange staart en een afgeplat lichaam met vijf kieuwspleten aan elke kant van hun lichaam.
Zebrahaaien zijn meestal nachtdieren en brengen de dag slapend door op de zeebodem. Ze voeden zich hoofdzakelijk met weekdieren, kleine vissoorten, kreeftachtigen en zee-egels.
Ze komen voor in de tropische wateren van de Indische en Stille Oceaan. Ze hebben een voorkeur voor koraalriffen en zandige zeebodems.
Wat betreft voortplanting, zijn zebrahaaien ovipaar wat betekent dat ze eieren leggen. De vrouwelijke haai legt eieren in harde beschermende gevallen die ze bevestigt aan rotsen of andere objecten op de zeebodem. De jongen komen uit na een incubatieperiode van ongeveer een half jaar.
Zebrahaaien zijn bekend om hun rustige natuur en worden vaak gevonden in aquaria over de hele wereld. Desondanks worden ze als kwetsbaar geclassificeerd op de Rode Lijst van de International Union for Conservation of Nature (IUCN) vanwege de verwoesting van hun habitat en visserijdruk.