De krakeend (Anas strepera) is een middelgrote eendensoort die over het grootste deel van Europa, Azië en Noord-Amerika verspreid is. Hij behoort tot de familie Anatidae. De krakeend is ongeveer 46-56 cm lang en heeft een spanwijdte van 78-90 cm.
De mannelijke krakeend heeft een grijs-bruin gekleurd verenkleed met zwarte achterkant, terwijl het vrouwtje bruiner is. In tegenstelling tot veel andere eenden hebben krakeenden geen felgekleurde verenkleed, de mannelijke zijn in plaats daarvan voorzien van een ingetogen maar stijlvol patroon van grijs en bruin. Ze vliegen graag in grote groepen en laten een kenmerkende hoge piepende roep horen.
Krakeenden voeden zich voornamelijk met waterplanten, maar eten zacht fruit, granen en zaden als ze op land zijn. Ze zijn in staat om te duiken voor voedsel, maar prefereren grazen aan de oppervlakte.
Deze eenden broeden meestal in kleine, verborgen nesten aan de waterkant. Het vrouwtje zorgt voor al het broeden en de zorg voor de jongen. De broedtijd is meestal tussen april en juli, waarbij het vrouwtje tot 12 eieren kan leggen.
Ondanks dat krakeenden wijdverspreid zijn, hebben ze te lijden onder habitatverlies en vervuiling, wat kan leiden tot een afname in de populatie. In Nederland is de krakeend echter geen bedreigde soort en wordt het aantal broedparen geschat op rond de 6000.