De koala is een buideldier dat van origine in Australië leeft. Het dier staat bekend om zijn schattige uiterlijk, dat soms vergeleken wordt met dat van een teddybeer. Een volwassen koala kan ongeveer 60 tot 85 centimeter lang worden en weegt meestal tussen de 4 en 14 kilogram. De kleur van hun vacht varieert van lichtgrijs tot bruin.
Koala's besteden het grootste deel van hun leven in bomen. Ze hebben sterke, scherpe klauwen die hen helpen om stevig aan de takken vast te klampen en gemakkelijk te klimmen. Ze voeden zich bijna uitsluitend met eucalyptusbladeren, die voor de meeste andere dieren giftig zijn. Dankzij hun speciale spijsverteringssysteem kunnen ze deze bladeren echter goed verteren.
Hoewel ze niet veel natuurlijke vijanden hebben, worden koala's bedreigd door habitatverlies als gevolg van stedelijke ontwikkeling en landbouw. Bovendien maken ziekten zoals chlamydia en het koala retrovirus, alsook bosbranden, het leven voor deze unieke dieren moeilijk.
Het gedrag van koala's is overwegend solitair en territoriaal, maar ze communiceren ook met elkaar via een reeks vocalisaties. Interessant is dat ondanks hun rustige aard, koala's in staat zijn om zeer luide geluiden te produceren, vooral tijdens het broedseizoen.
Wat betreft de voortplanting, heeft de koala een korte draagtijd van ongeveer 35 dagen. Na de geboorte kruipt het jong, dat bij geboorte ongeveer 2 centimeter groot is, in de buidel van zijn moeder waar het zich verder ontwikkelt. Het blijft daar voor ongeveer zes maanden voordat het begint met uitstapjes buiten de buidel.
Koala's zijn unieke en fascinerende dieren. Helaas worden ze momenteel geclassificeerd als een bedreigde diersoort, wat betekent dat hun voortbestaan in het wild onzeker is. Er zijn verschillende organisaties die werken aan het behoud van deze bijzondere dieren en hun habitat.