De Japanse makaak, ook bekend als de sneeuwapen, staat bekend om zijn uitzonderlijke aanpassingsvermogen aan koude klimaten. Dit dier behoort tot de Primatenfamilie en wordt voornamelijk aangetroffen in verschillende gebieden van Japan, waar de winterse temperaturen vaak onder het vriespunt liggen. De Japanse makaak is de meest noordelijke levende niet-menselijke primaat.
De Japanse makaak is middelgroot, met een lichaamslengte variërend van 79 tot 95 centimeter bij mannetjes en 47 tot 57 centimeter bij vrouwtjes. Het heeft een dikke vacht die meestal bruin of grijs is, met een rood gezicht dat haarloos is.
Een ander opmerkelijk kenmerk van deze apen is hun gedrag in warmwaterbronnen. Tijdens de strenge winters zul je vaak groepen van deze apen tegenkomen die bijeenkomen en zich onderdompelen in warmwaterbronnen om warm te blijven.
Qua dieet zijn Japanse makaken omnivoor en eten ze een breed scala aan voedsel, waaronder bladeren, vruchten, bessen, zaden, schors, gras, klei en zelfs insecten en kleine dieren.
Sociaal gezien zijn Japanse makaken zeer georganiseerd en leven ze in grote groepen die matrilineaire structuren volgen, wat betekent dat de affiliatie en sociale rang van een persoon afhangt van de moederlijke lijn.