De aardwolf, wetenschappelijk bekend als Proteles cristatus, is een interessant en uniek zoogdier dat behoort tot de familie van Hyaenidae, dezelfde familie als de hyena. Ondanks deze verwantschap is de aardwolf echter een insecteneter, en verkiest het vooral termieten boven ander voedsel.
Het voorkomen van deze dieren is grotendeels beperkt tot de zuidelijke en oostelijke regio's van Afrika. Aardwolven leven voornamelijk in graslanden, open savannes en bosrijke gebieden. Ze zijn nachtdieren en leiden een solitair bestaan, hoewel ze territoria vormen als koppels.
Een volwassen mannelijke aardwolf weegt ongeveer 9-10 kilogram en kan tot 80 centimeter hoog worden. Ze hebben een opmerkelijk uiterlijk met een lange, dunne snuit, grote oren en een dikke vacht van grijsachtig wit tot roestbruin gestreept bont.
Aardwolven hebben een fascinerend dieet dat voornamelijk bestaat uit termieten, ze hebben de capaciteit om tot 200.000 termieten per nacht te verteren! Ze gebruiken hun lange, kleverige tong om deze insecten op te likken in plaats van hun tanden te gebruiken om te graven en te knagen. Hierdoor onderscheiden ze zich van andere carnivoren.
De voortplanting bij aardwolven is ook interessant. Ze zijn monogaam en de paarbanden tussen individuen kunnen levenslang aanhouden. Na een draagtijd van ongeveer 70 dagen brengt het vrouwtje meestal 2-4 jongen ter wereld. De jongen blijven tot 16 weken in het hol en worden tot 18 maanden verzorgd door beide ouders.
Een aardwolf kan een levensduur van 10-15 jaar bereiken in het wild en tot 20 jaar in gevangenschap. Hun voornaamste bedreigingen zijn menselijke verstoring, habitatverlies en soms predatie door grotere carnivoren.